Metody i zakres przeprowadzania przeglądu sprawozdań finansowych, część 1

Sposób ich przeprowadzania jest określony w krajowym standardzie rewizji finansowej nr 3 „Ogólne zasady przeprowadzania przeglądu sprawozdań finansowych / skróconych sprawozdań finansowych oraz wykonywania innych usług poświadczających”. Jedną z usług świadczonych przez biegłego rewidenta jest przegląd sprawozdania finansowego.
Sprawozdanie podlegające przeglądowi może obejmować dane za okres całego roku obrotowego lub obejmować okres krótszy niż rok obrotowy – sprawozdanie śródroczne. Należy także nadmienić, że przegląd na ogół trwa krócej niż badanie sprawozdania finansowego, a jego zakres jest zasadniczo mniejszy od zakresu badania.
Celem przeglądu jest wyrażenie przez biegłego rewidenta stanowiska, czy sporządzone sprawozdanie finansowe jest zgodne z zasadami (polityką) rachunkowości oraz czy przedstawia rzetelnie i jasno sytuacje finansową i majątkową jednostki przedkładającej sprawozdanie.
Podczas przeglądu biegły rewident powinien uzyskać informację o:

–    zmianach rodzaju oraz rozmiarów działalności gospodarczej jednostki przy uwzględnieniu sytuacji branży,
–    zmianach zasad (polityki) rachunkowości, w stosunku do zasad (polityki) rachunkowości uprzednio stosowanych,
–    zmianach zasad zastosowanych przy sporządzeniu sprawozdania finansowego za okres krótszy niż rok lub skróconego sprawozdania finansowego, w stosunku do zasad (polityki) rachunkowości uprzednio stosowanych i ich wpływie na dane poddawane przeglądowi sprawozdania finansowego,
–    sprawach spornych, znajdujących się w toku postępowania sądowego, administracyjnego, sporach z organami podatkowymi, zobowiązaniach warunkowych oraz zdarzeniach, jakie nastąpiły po dacie, na którą sporządzono poddane przeglądowi sprawozdanie i ich wpływie na przyszłą sytuację finansową jednostki,
–    aktualnym stanie spraw, które wystąpiły po okresie sprawozdawczym, a co do których zgłoszone zostały zastrzeżenia lub skierowany został list poufny do kierownika jednostki.

zobacz również:

Dodaj komentarz