– Szybki wzrost inflacji to skutek przyspieszenia polskiej gospodarki. Widać je zarówno w produkcji, jak i konsumpcji. Drożeją surowce i materiały do produkcji, a w konsekwencji rosną ceny produktów i usług. Gospodarstwa domowe zwiększają zakupy, bo coraz lepiej oceniają swoją przyszłość. Obserwują stabilizację na rynku pracy oraz niewielki, ale jednak wzrost płac. Kupują dobra trwałego użytku, bo obawiają się wzrostu ich cen w związku z podwyżką VAT od 1 stycznia 2011 roku – ocenia dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, główna ekonomistka PKPP Lewiatan.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2010 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,5 proc. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 1,1 proc.), a także opłat związanych z mieszkaniem (o 0,5 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,24 pkt proc. i o 0,13 pkt proc. Spadek opłat w zakresie rekreacji i kultury (o 0,6 proc.) obniżył ten wskaźnik o 0,05 pkt proc.
W okresie styczeń – październik br.ceny towarów i usługkonsumpcyjnych wzrosły o 2,6 proc.. Podniesiono m.in. opłaty związane z transportem (o 4,4 proc.), a także ceny żywności (o 4,0 proc.). Obniżyły się ceny odzieży i obuwia (o 2,4 proc.) oraz opłaty w zakresie łączności (o 0,2 proc).
Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na obecnym poziomie miały podwyżki cen żywności (o 5,3 proc.) oraz opłat związanych z mieszkaniem (o 3,5 proc.), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,14 pkt proc. i o 0,89 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia (o 3,0 proc.), a także opłat w zakresie rekreacji i kultury (o 1,0 proc.) obniżył wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,15 pkt proc. i o 0,08 pkt proc.
W październiku br. ceny żywności były wyższe niż we wrześniu br. o 1,1 proc. Najbardziej podrożały warzywa (o 7,5 proc.) Po spadkach cen notowanych od lipca br., w październiku wzrosły ceny owoców (o 3,0 proc.) Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż we wrześniu br. były ceny mąki (o 4,0 proc.) W trzecim z kolei miesiącu drożało pieczywo (o 2,3 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem). Październik to kolejny miesiąc br. w którym konsumenci więcej płacili za cukier (o 1,4 proc.) Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,0 proc.), masło (o 0,9 proc.), sery (o 0,8 proc.), a także jaja (o 0,6 proc.). Utrzymała się, obserwowana od maja br., wzrostowa tendencja cen ryb, za które w październiku br. należało zapłacić o 0,2% więcej niż w poprzednim miesiącu. W następstwie spadku cen skupu żywca niższe niż we wrześniu br. były natomiast ceny mięsa surowego (o 2,4 proc.), w tym drobiu – o 4,8 proc., a mięsa wieprzowego – o 1,1 proc. Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3 proc., w tym kawy – o 0,7proc., soków – o 0,4 proc. Obniżyły się natomiast cenywód mineralnych lub źródlanych i herbaty (po 0,1 proc.) Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,4 proc. więcej niż w poparzednim miesiącu.Zanotowano niewielki wzrost cen napojów alkoholowych (o 0,1 proc.)
Wprowadzanie na rynek nowej kolekcji sezonowej spowodowało, iż w październiku br. nadal rosły ceny obuwia (o 3,3 proc.) oraz odzieży (o 1,0 proc.)
– Jeżeli RPP podniesie stopy procentowe, to i tak nie będzie to miało wpływu na zmianę zachowań przedsiębiorstw i gospodarstw domowych w tym i na początku przyszłego roku. Firmy zakumulowały bowiem środki finansowe i będą z nich korzystały, rezygnując ze wzrostu zadłużenia w bankach ze względu na wyższe koszty. Z badań PKPP Lewiatan wynika, że najważniejszą barierą, która zniechęca firmy do zaciągania kredytów jest wysokość oprocentowania. Dlatego wyższe stopy procentowe mogą w pierwszej połowie 2011 roku nieznacznie zahamować odradzający się wzrost inwestycji – dodaje Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek.
PKPP Lewiatan/GUS/red.