„Czy w świetle art. 72 § 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej powstaje nadpłata w podatku akcyzowym, podlegająca zwrotowi w sytuacji, gdy ciężar podatku poniósł nabywca opodatkowanego towaru?”
W przedmiotowym orzeczeniu NSA uznał, iż art. 72 § 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej nie stoi na przeszkodzie zwrotowi nadpłaty w podatku akcyzowym, także wtedy gdy ciężar podatku poniósł nabywca opodatkowanego towaru. Innymi słowy nie ma znaczenia fakt, że konsument (ostateczny odbiorca) poniósł ciężar ekonomiczny podatku w cenie energii. Podatnik ma prawo do zwrotu nadpłaty nienależnie zapłaconego podatku, gdy nie poniósł faktycznie jego ciężaru.
Należy również zauważyć, iż stosownie do art. 72 § 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej nadpłatą jest kwota nadpłaconego lub nienależnie zapłaconego podatku. Ustawodawca nie przewidział zatem żadnych dodatkowych wymogów formalnych, w tym przede wszystkim przesłanki zubożenia podatnika dla zaistnienia nadpłaty w podatku akcyzowym. W ocenie NSA prawo podatkowe stanowi odrębną gałąź prawa, a pojęcia z prawa cywilnego nie mogą być stosowane w drodze analogii.
NSA zwrócił uwagę, że ETS akceptuje odmowę zwrotu podatków pobranych nienależnie, w sytuacji gdyby taki zwrot powodował bezpodstawne wzbogacenie. Polski ustawodawca zaś nie zdecydował się na wprowadzenie do Ordynacji podatkowej dopuszczonego przez ETS mechanizmu ograniczającego zwrot nadpłat.
Z informacji na portalu:
Stawka VAT dla cateringu a odliczenie podatku
Dodano: 2010-06-16, 14:02
Autor: Red.
Jeden z Czytelników nabył usługę cateringową, która została udokumentowana fakturą VAT, na której znajdują się dwie pozycje. Pierwsza z nich dotyczy dostarczonych posiłków i jest opodatkowana stawką podatku VAT w wysokości 7%, natomiast druga wskazuje na nabycie dostarczonych do posiłku napojów i została objęta stawką podatku VAT w wysokości 22%.
W związku z tym Czytelnik posiada wątpliwości odnośnie prawidłowości zastosowanej przez sprzedawcę stawki podatku VAT, jak również możliwości odliczenia podatku VAT z opisywanej faktury.
Odpowiadając na wątpliwości Czytelnika należałoby najpierw zwrócić uwagę, iż przygotowywanie oraz dostarczanie żywności dla odbiorców (tzw. catering) klasyfikowane jest na gruncie PKWiU jako świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi takie, na mocy załącznika nr 1 poz 21 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 grudnia 2009 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2009 r. nr 224, poz. 1799) opodatkowane są stawką preferencyjną podatku VAT w wysokości 7%. Jednakże z zakresu tejże stawki podatku wyłączone są:
– sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
– sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów.
Ten rodzaj cateringu będzie zatem opodatkowany stawką VAT w wysokości podstawowej, czyli 22%. Zatem w świetle obowiązujących przepisów wystawienie faktury VAT z określeniem na niej dwóch pozycji, opodatkowanych stawką 7% oraz 22% było jak najbardziej prawidłowe. Podkreślić należy również, iż Czytelnik będzie miał możliwość odliczania podatku naliczonego odnośnie pełnej kwoty, która znajduje się na fakturze VAT, o ile opisywana usługa jest związana z czynnościami opodatkowanymi oraz nie dotyczy w części opodatkowanej stawką 22% nabycia napojów alkoholowych. W przypadku nabycia napojów alkoholowych odliczenie w tej części nie będzie podatnikowi przysługiwało.