Zgodnie z brzmieniem analizowanego przepisu, obowiązującym od 1 stycznia 2009 r., zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów kosztów wytworzenia lub ceny nabycia produktów spożywczych, o których mowa w art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku od towarów i usług, jest możliwe jedynie w przypadku przekazania darowizn na rzecz organizacji pożytku publicznego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Dodatkowo darczyńca powinien dysponować dowodami wskazującymi, iż obdarowany posiada status organizacji pożytku publicznego. Z racji tego, iż ustawodawca nie określił precyzyjnie formy wspomnianego dowodu, może nim być przykładowo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego.
Darowizna kosztem uzyskania przychodu
Należy podkreślić, iż art. 16 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych dopuszcza możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów kosztów wytworzenia lub ceny nabycia produktów spożywczych, o których mowa w art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku od towarów i usług, przekazanych na rzecz organizacji pożytku publicznego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez te organizacje. Wskazany przepis nie przewiduje ograniczenia co do wysokości odliczenia. W przeciwieństwie do art. 18 ust. 1 pkt 1 ustawy o PDOP, odnosi się on również do tych podatników, którzy ponoszą stratę.