Ministerstwo Finansów pracuje nad zmianami w przepisach dotyczących tzw. podatku cukrowego – informuje we wtorek „Puls Biznesu”. Ich celem jest m.in. przerzucenie obowiązku jego płacenia ze sprzedawców detalicznych na producentów i importerów.
„PB” zwraca uwagę, że Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wskazuje, iż podatek ma objąć także wartościowe produkty, do których nie jest dodawany cukier, m.in. nektary, soki wzbogacane witaminami oraz napoje z co najmniej 20-procentową zawartością soku z owoców lub warzyw. Organizacja ostro krytykuje planowane zmiany.
„Nie sposób doszukać się logiki w zamiarze zmian w ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem, obciąży natomiast nektary, wartościowe napoje owocowe i soki wzbogacane witaminami, a przecież zawdzięczają one swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie. Absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru” — uważa prezes KUPS Julian Pawlak.
Polemizuje ze stanowiskiem MF, jakoby proponowane przepisy były tylko porządkujące i nie rozszerzają obciążenia.
Źródło: PAP
ADN Podatki oferuje rozwiązania prawno-podatkowe, które sprawdzają się w praktyce i pomagają efektywniej prowadzić biznes.
Zapraszamy! ✆ 517 263 211 ✉ biuro@adnpodatki.pl ⇒ www.adnpodatki.pl