Inflacja wyhamomowała po styczniowych wzrostach

W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w lutym br. w porównaniu do stycznia br. miał wzrost cen żywności i spadek cen odzieży i obuwia obniżył wskaźnik o 0,11 pkt proc.

 

Najbardziej podrożał cukier (o 9,6%). Nadal rosły ceny mąki (w lutym o 2,6%) oraz pieczywa (o 1,8%). Natomiast w związku z wyprzedażą kolekcji sezonowej, ceny obuwia obniżyły się o 3,3%, a odzieży – o 1,8%.

Według prognoz ekspertów MG w marcu 2011 r. roczny wskaźnik inflacji będzie zbliżony do danych z pierwszych dwóch miesięcy 2011 r., (3,6 proc.). Zdaniem MG ceny wzrosną o 0,3 proc., do czego przyczyni się zbliżony do odnotowanego w lutym wzrost cen żywności, a także rosnące ceny paliw – które wpłyną na wzrost cen w transporcie. 

 

GUS/MF/red.

Dodaj komentarz