Natomiast działalność cateringowa stanowi świadczenie usług, chyba że przedsiębiorstwo cateringowe dostarcza jedynie standardowe dania bez świadczenia dodatkowych usług, albo inne szczególne okoliczności dowodzą, iż dostawa gotowych dań stanowi przeważający element transakcji.
Wyrok Trybunału Sprawiedliwość UE z 10 marca 2011 r. w połączonych sprawach C 497-502/09 Manfred Bog.
W przedmiotowym orzeczeniu Trybunał Sprawiedliwości zawarł wytyczne, jak dla potrzeb podatku VAT należy klasyfikować różnego rodzaju czynności w zakresie gastronomii. Zgodnie ze stanowiskiem Trybunału, jeśli przekazaniu konsumentowi dań bądź artykułów żywnościowych nie towarzyszą usługi o przeważającym charakterze, to działalność taka stanowi dostawę towarów. Natomiast, działalność cateringowa, jako że jej istotą jest przygotowanie dań na zamówienie nabywcy stanowi, co do zasady, świadczenie usług. Uwagi Trybunału mogą mieć praktyczne konsekwencje na gruncie polskich regulacji w zakresie podatku VAT. Należy bowiem przypomnieć, że opodatkowaniu stawką preferencyjną 8% podlegają jedynie usługi w zakresie wyżywienia, natomiast stawką obniżoną do 5% została objęta dostawa gotowych posiłków i dań.