Jak ująć wydatki na zorganizowanie kolacji wigilijnej – imprezy integracyjnej dla pracowników? Część 1

Ewidencja kosztów wyłącznie w zespole 4

1.    Faktura za organizację imprezy w restauracji

  • Wn Rozliczenie zakupu
  • Ma Rozrachunki z dostawcami

2.    Rozliczenie usługi gastronomicznej w koszty

  • Wn Ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia na rzecz pracowników
  • Wn Podatki i opłaty – VAT niepodlegający odliczeniu – uwaga VAT można ująć łącznie z kwotą netto na koncie Ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia na rzecz pracowników
  • Ma Rozliczenie zakupu

3.    Wb zapłata za usługę

  • Wn Rozrachunki z dostawcami
  • Ma Rachunek bankowy

Jeśli jednostka prowadzi dodatkowo ewidencję w zespole 5 pojawi się dodatkowo księgowanie dotyczące rozliczenia usługi w koszty zarządu

  • Wn Koszty zarządu
  • Ma Rozliczenie kosztów

Jeśli jednostka zdecyduje się na zakup artykułów spożywczych lub usługi cateringowej to zapisy księgowe będą następujące: – Uwaga w przypadku zakupu usługi cateringowej lub artykułów spożywczych

1.    Faktura za artykuły spożywcze

  • Wn Rozliczenie zakupu
  • Ma Rozrachunki z dostawcami

2.    Rozliczenie artykułów spożywczych w koszty

  • Wn Ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia na rzecz pracowników
  • Wn Rozrachunki z tytułu VAT – VAT naliczony
  • Ma Rozliczenie zakupu

3.    Faktura za usługą cateringową

  • Wn Rozliczenie zakupu
  • Ma Rozrachunki z dostawcami

4.    Rozliczenie usługi cateringowej w koszty

  • Wn Ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia na rzecz pracowników
  • Wn Rozrachunki z tytułu VAT – VAT naliczony
  • Ma Rozliczenie zakupu

5.    Wb zapłata za usługę i artykuły spożywcze

  • Wn Rozrachunki z dostawcami
  • Ma Rachunek bankowy

Jeślijednostkaprowadzidodatkowoewidencjęwzespole5pojawisiędodatkowoksięgowaniedotyczącerozliczeniausługiwkosztyzarządu

  • Wn Koszty zarządu
  • Ma Rozliczenie kosztów

W kolejnych częściach odniesiemy się do problemu ujęcia podatku VAT w przypadku organizacji imprezy wigilijnej

Dodaj komentarz