spadek cen żywności
Powodzie i niska podaż zbóż na świecie nie spowodowały wzrostu cen żywności. W sierpniu, tak jak i w lipcu, żywność potaniała. W sierpniu o 1,6 proc., a w lipcu o 1,2 proc. Tańsze w lipcu były warzywa, owoce, jaja, ryż, mięso wołowe i cielęce. Podrożał natomiast cukier, drób, mąka, sery i masło.
Największy wpływ na inflację w sierpniu miały obniżki cen żywności, a także odzieży i obuwia. To głównie dzięki tańszej żywności w lipcu i sierpniu odnotowano deflację. W skali roku natomiast żywność podrożała o 2,3 proc., ale nie przełożyło się to na wzrost inflacji.
podwyżka stóp procentowych
W najbliższych miesiącach eksperci prognozują wzrost inflacji. Ma ona jednak utrzymać się poniżej 2,5 proc., czyli celu inflacyjnego Rady Polityki Pieniężnej. Jeśli wzrost gospodarczy w UE i na świecie będzie się utrwalał, to większy będzie także popyt na surowce, w tym na ropę naftową. Ich ceny poszybują w górę, co odbije się na cenach towarów i usług konsumpcyjnych.
Efektem takiej sytuacji będzie, spodziewana jeszcze w tym roku, podwyżka stóp procentowych. Firmy, które już spłacają kredyty, zapłacą wyższe raty, wzrosną ich koszty finansowe i spadnie rentowność. Natomiast przedsiębiorstwa, które planowały sięgnięcie po kredyty, zrezygnują zapewne z tego, koncentrując się na wykorzystaniu środków własnych.
PKPP Lewiatan/GUS/red.