12.03.2021
Autor: Maciej Czołpiński, Associate ADN Podatki
8 marca w wywiadzie dla Polskiego Radia wiceminister rozwoju pracy i technologii Olga Semeniuk pytana była o dalsze wsparcie dla branż poszkodowanych przez pandemię koronawirusa.
Wiceminister potwierdziła, że jednym z pomysłów na ratunek dla branży gastronomicznej jest obniżenie stawki VAT na usługi gastronomiczne. Projekt takiego rozwiązania trafił do wiceminister „z biznesu”.
Jak wskazała Olga Semeniuk w wywiadzie:
„Wiem, że ten temat również pojawił się w rozmowach z prezydentem Andrzejem Dudą. Nie mogę tutaj powiedzieć żadnych szczegółów (…) Rada Ministrów o tym projekcie wie, został on przez nas przedłożony, ja go oczywiście rekomenduję (…)”.
Wiceminister nie podała szczegółów dotyczących planowanego obniżenia – nie wiemy więc o jakim obniżeniu mowa. Zaznaczyła jednak, że jeśli obniżenie stawki VAT wejdzie w życie, to będzie ograniczone czasowo do końca 2021 roku.
Obecnie stawka VAT dla usług gastronomicznych i tak jest obniżona względem stawki podstawowej i wynosi 8%. Mając jednak na uwadze beznadziejną wręcz sytuację na rynku, w której przedsiębiorcy muszą liczyć każdy grosz, obniżenie stawki nawet o kolejny 1% może stanowić odczuwalną pomoc.
Informacja ta może więc budzić nadzieję w branży gastronomicznej. Jest to dopiero zapowiedź niepotwierdzona do tej pory chociażby poprzez opublikowanie projektu, niemniej jednak samo rozwiązanie wydaje się sensowne i powinno zostać wprowadzone.
ADN Podatki oferuje rozwiązania prawno-podatkowe, które sprawdzają się w praktyce i pomagają efektywniej prowadzić biznes.
Zapraszamy! ✆ (22) 208 28 88 ✉ biuro@adn.pl ⇒ www.adnpodatki.pl