Ujednolicenie stawek VAT na artykuły żywnościowe

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy i podatku od towarów i usług proponuje ujednolicenie do 5 % stawki podatku na wszystkie artykuły żywnościowe objęte obecnie stawką 7% (do 31 grudnia 2018r stawka 8%) oraz wyroby spożywcze objęte stawką podatku 22% a do 31 grudnia 2018r stawką 23%.

Dotyczy to takich produktów jak owoce, przyprawy, skrobia, kawa, herbata, czekolada, wyroby cukiernicze, sosy, zupy czy pieczywo.

Zgodnie z uzasadnieniem do projektu ustawy głównym celem proponowanych zmian jest:
a) uproszczenie systemu podatkowego, przede wszystkim dla przedsiębiorców,
b) ograniczenie nadużyć związanych z tzw. wyłudzeniem VAT -u, przede wszystkim w zakresie ograniczenia luk systemowych,
c) ochronę najuboższych.

Obniżenie to powinno przełożyć się na koszty zakupu tych towarów. Będzie to miało pozytywne znaczenie szczególnie dla najuboższych grup konsumentów, co jest szczególnie istotne przy rosnącej inflacji i wzroście cen wielu produktów spożywczych.

Koszt dla budżetu wprowadzenia stawki VAT 5% dla artykułów spożywczych bez napojów bezalkoholowych szacuje się na około 1,2 mld zł – 1,6 mld zł.

Zmiany miałby wejść w życie 1 stycznia 2018 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *