Usługi gastronomiczne polegają na przygotowaniu i podawaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (PKWiU 56.10.1.0 – usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych). Nabywane usługi cateringowe (PKWiU 56.21.19.0 – usługi przygotowania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering), polegają na przygotowaniu i dostarczeniu zamówionych posiłków przez dostawcę do miejsca wskazanego przez Spółkę. Dodatkowo usługa polega na obsłudze uczestników imprezy.
Zatem zgodnie z treścią art. 86 ust. 1 ustawy oraz art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy usługi cateringowe nie stanowią usług gastronomicznych, to mamy prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony, wynikający z otrzymanych faktur dokumentujących dokonane zakupy usług cateringowych, w zakresie w jakim zakupione usługi związane będą z czynnościami opodatkowanymi, o których mowa w art. 86 ustawy.
Takie stanowisko na przykład wynika z interpretacji indywidualnej wydanej przez Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy w dniu 19 października 2011 (Sygnatura ITPP1/443-1073/11/IK)
Czy interpretacji Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi z dnia 16 września 2011 (Sygnatura IPTPP2/443-221/11-8/PM)
W tej ostatniej interpretacji wnioskodawca w przypadku usług dotyczących zakwaterowania, gastronomicznych i cateringowych w myśl art. 88 ust. 1 ustawy o VAT W nie stosuje obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. W księgach rachunkowych przyjmuje w koszty kwoty brutto.
W tej ostatniej interpretacji wnioskodawca w przypadku usług dotyczących zakwaterowania, gastronomicznych i cateringowych w myśl art. 88 ust. 1 ustawy o VAT W nie stosuje obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. W księgach rachunkowych przyjmuje w koszty kwoty brutto.
Dyrektor Izby Skarbowej ocenił to stanowisko w zakresie:
- usług transportowych, przewodnika oraz usług związanych z organizacją programu kulturalnego (bez usług cateringowych) – jest prawidłowe.
- usług cateringowych – jest nieprawidłowe.
Dyrektor Izby zaznaczył, że uwzględniając klasyfikacje PKWiU stwierdzić należy, iż usługi cateringowe stanowią odrębne usługi od usług gastronomicznych. Zatem z uwagi na odmienny charakter tych usług, ograniczenie w odliczeniu podatku naliczonego, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, nie znajdzie zastosowania w odniesieniu do usług cateringowych.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) w dziale 56 („Usługi związane z wyżywieniem”) sklasyfikował pod symbolem PKWiU 56.2 „Usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) i pozostałe usługi gastronomiczne”. Natomiast pod symbolem PKWiU 56.21 zostały sklasyfikowane „Usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering)”. Pod symbolem PKWiU 56.29 mieszczą się „Pozostałe usługi gastronomiczne”.